Leaderboard

16.04.2021

De populairste YouTube-kanalen van het eerste kwartaal [2021]

Deze YouTube-kanalen stonden aan de top op YouTube in Q1 van 2021

GESCHREVEN DOOR

Luuk de Haardt
Marketing Manager

luuk@team5pm.com

De strijd om views is nog lang niet gaan liggen, ook in 2021 blijven kanalen op YouTube massaal content uploaden om zo hun kijkers te blijven boeien. Hoe presteerden de merken, uitgevers en adverteerders de eerste maanden van 2021? Welke content spande de kroon? Op basis van het aantal views van de video’s die zijn geüpload in de afgelopen maanden van 2021, zet YouTube marketing agency Team5pm elk kwartaal de populairste merken, uitgevers en adverteerders op YouTube op een rij.

KINDERRECHTEN FILMFESTIVAL (UNICEF) AAN DE TOP

Op de lijst met Nederlandse merken is de eerste plaats voor Kinderrechten Filmfestival van Unicef met 1,1 miljoen views. De tweede plaats is toebedeeld aan de Universiteit van Nederland, die 990.000 views behaalde. ANWB staat wederom in 2021 in de top drie, waarbij ze met 901.000 views de derde plek wisten te bemachtigen.

Unicef uploadde op hun kanaal Kinderrechten Filmfestival dertien video’s, met gemiddeld 83.000 views per video. Deze cijfers bezorgden het kanaal de felbegeerde eerste plek in de categorie brands. Naast de indrukwekkende aantallen views, mogen de 20.000 engagements niet onbenoemd blijven. Hun meest bekeken video ging over ‘Bescherming tegen kinderarbeid’, waarin onder andere de rol tussen kind-influencers en hun ouders is uitgelicht.

De Universiteit van Nederland heeft met een totaal van 29 video’s ruim 900.000 views weten te behalen. De meest bekeken video “Waarom krijgt straks iedereen de ziekte van Parkinson?” heeft niet alleen de meeste views, maar ook nog eens de meeste engagements (ruim 7.000) van alle merken behaald. Niet alleen deze video bleek de kijker te boeien, ook hun video over ‘Waarom je helemaal geen 8 uur slaap nodig hebt’ weet ruim 6.000 engagements aan te tikken.

De ANWB ontbreekt ook dit jaar niet in de top drie. De meest bekeken video met ruim 70.000 views betreft een uitlegvideo over de ‘Actieradius van elektrische auto’s’. Daarnaast doen wederom de formats ‘Autotest’ en ‘Wegenwacht legt uit’ het erg goed.

Wat daarnaast opvalt is dat nagenoeg alle content van de top drie brands de hoogste engagement rates heeft behaald. Bovendien is vrijwel alle content te classificeren als mid- tot long-form content.

Coolblue is ook weer in de lijst te vinden met hun technieuws-podcast en hun overzicht van de vetste producten van 2021. Daarnaast geeft de Efteling een ‘uniek kijkje achter de schermen’ waarin ze trouwe fans laten zien dat het park hoopvol wacht op hun terugkeer. Ook de Rijksoverheid heeft een plaats in de lijst bemachtigd. Met name door de persconferenties die meer dan honderdduizend kijkers trokken.

Absolute Motors is tevens terug te vinden in de lijst. Opvallend is dat hun best bekeken video’s, geüpload in Q1 2021, het format ‘A day in the life of’ betreft. Deze content laat een dag uit het leven van zowel de oprichter als de medewerkers bij Absolute Motors zien. Deze video’s hebben met meer dan 56.000 views zelfs het dubbele aantal views behaald ten opzichte van de video met influencer Qucee. ‘Stipt Polish Point’ is een ander kanaal voor autoliefhebbers dat dit kwartaal de top 10 is binnengetreden. Zij helpen de kijker bij het restaureren van hun old- en youngtimers en geven daarbij een kijkje in hun werkwijze.

DE GROOTSTE UITGEVERS: NOS JEUGDJOURNAAL WEER OP NUMMER ÉÉN

Bij de top publishers is de eerste plaats voor NOS Jeugdjournaal met 41,1 miljoen views. De tweede plaats wordt ingenomen door de Telegraaf met 34,4 miljoen views. Ziggo Sport claimt met 33,5 miljoen views de derde plaats.

NOS Jeugdjournaal heeft met 423 video’s en gemiddeld 97.000 views per video de eerste plaats weten te bemachtigen. De meest bekeken video, die is geüpload in het eerste kwartaal van 2021, betreft de video over het veelbesproken kinderprogramma ‘Gewoon Bloot’.

Telegraaf claimt met 34.4 miljoen views de tweede plaats. Wegens de kamerverkiezingen die het eerste kwartaal van 2021 in beslag namen, hebben de video’s rondom de politiek logischerwijs veel views behaald. De video over Baudet in Jinek, heeft zelfs de eerste plaats in trending behaald en deze plek een tijd gedomineerd. De meest bekeken video van de Telegraaf is de video: ‘chaos in Laren door Dutch Performante en Joey Bravo’. Deze heeft maar liefst bijna 900.000 views weten te behalen.

Ziggo Sport claimt de derde plaats met 33.5 miljoen views. Wederom doen de wedstrijdsamenvattingen het erg goed met gemiddeld 117.000 views per video. ‘De comeback van Granada vs Barcelona’ wist naast de honderdduizenden views ook nog het meeste aantal engagements te behalen van bijna 10.000 likes en 900 comments.

De video met de meeste comments is van Omroep Powned, waarin ‘Slijptol is aangereden in Urk’. De video heeft maar liefst bijna 8.000 comments behaald. De video van Arjen Lubach over ‘het vaccinatiepaspoort‘ is met 5.000 comments tevens een veelbesproken video.

De meest ‘bekeken’ video’s zijn de muziekvideo’s van TopNotch, met name de video van ‘Bilal Wahib en Ronnie Flex; 501‘ blijkt erg populair met maar liefst meer dan 3 miljoen views. De ophef rondom Bilal Wahib die zich eind maart de ronde deed, heeft zichtbaar invloed gehad op de views van de video. Deze hebben een flinke stijging ondergaan.

DE GROOTSTE ADVERTEERDERS: BOL.COM CLAIMT DE EERSTE PLAATS

Bij de top adverteerders staat Bol.com op nummer één met 7.8 miljoen views. De tweede plek is voor Garnier Nederland die in totaal 7.6 miljoen views behaalde. Jumbo Supermarkten sluit met 4.3 miljoen views de top drie af.

De meeste views van Bol.com zijn afkomstig van de grappige korte video’s waarmee ze hun campagnes ‘tuingenieters’ en ‘alles in huis’ campagnes onder de man willen brengen. Garnier heeft YouTube het afgelopen kwartaal ingezet om haar Loving Blend Honing Goud Shampoo onder de aandacht te brengen. De Jumbo Supermarkten heeft het eerste kwartaal van 2021 met advertising gefocust op het promoten van gezond eten en heeft hiermee 2.6 miljoen views behaald.

Werken bij Defensie heeft veruit de meeste engagement behaald op hun video’s met ruim 6.500 likes en 1.400 comments. Deze zijn met name afkomstig van hun serie ‘Ik word Matroos‘.

DE TOP 10 VIDEO’S

Als we kijken naar de top video’s van december. Staat Google Nederland met hun recap van 2020 op het gebied van search, op nummer één. Amazon Prime Video Nederland met hun populaire video van The Grand Tour op nummer twee en de derde plaats wordt geclaimd door StukTV met hun Jachtseizoen-video starring Milan Knol. Google Nederland heeft zoals eerder aangegeven deze maand 3.4 miljoen views behaald met de video ‘2020 year in search’. Amazon Prime Video Nederland heeft ook deze maand de kijkers weten te boeien met een video van The Grand Tour. De video heeft niet alleen 1.9 miljoen views behaald, maar ook meer dan 26.000 likes.

De meest gelikete video geüpload in december is de documentaire video van Enzo Knol. Deze ‘2.500.000 Abonnees Special’ wist, zoals eerder benoemd, maar liefst meer dan 90.000 likes te behalen. Nieuwkomers deze maand zijn het koppel Nesim en Qucee met Supergaande en hun format ‘Accepteer de punchline’. Hiermee weten zij bijna 1 miljoen views per video te scoren. Daarnaast blijken wederom alle top video’s geüpload in de maand december medium tot long form content te zijn.

  1. SPOORWEGEN NEDERLAND (2,6 MILJOEN VIEWS)

2. STUKTV (2,2 MILJOEN VIEWS)

3. DYLANHAEGENS (1,9 MILJOEN VIEWS)

4. DISNEY NL (1,6 MILJOEN VIEWS)

5. DISNEY NL (1,6 MILJOEN VIEWS)

6. DISNEY NL (1,6 MILJOEN VIEWS)

7. ENZOKNOL (1,6 MILJOEN VIEWS)

8. STUKTV (1,5 MILJOEN VIEWS)

9. DISNEY NL (1,4 MILJOEN VIEWS)

10. STUKTV (1,4 MILJOEN VIEWS)

De nieuwkomer in de lijst, Spoorwegovergangen Nederland, claimt direct de top met 2,6 miljoen views en staat hiermee op de eerste plaats. StukTV met de video van het jachtseizoen met Jamal Ben Saddik staat op de tweede plaats en de video van Dylanhaegens met een top-10 lijstje staat op de derde plaats. Disney NL is dit kwartaal ook populair met hun tekenfilms van Toy Story en Monsters & Co. en claimen vier plaatsen in de top-10.

Spoorwegovergangen Nederland is een uniek kanaal in zijn soort en heeft bijna één miljoen volgers. Wat vooral opvalt is dat er een heel breed publiek actief is in de comments. Van India en Indonesië tot aan Polen en de VS, de Nederlandse treinovergang wordt vanuit alle hoeken van de wereld bekeken. De video van StukTV met Jamal Ben Saddik heeft veruit de meeste engagements met ruim 91.000 likes en 8.000 comments.

HOE ZIJN DEZE OVERZICHTEN SAMENGESTELD?

De bovengenoemde ranglijsten zijn samengesteld op basis van het aantal views die de YouTube-kanalen met hun video’s genereerden. Vervolgens zijn er enkele aanpassingen toegepast:

  • We hebben alleen gekeken naar Nederlandse video’s die zijn geplaatst in de periode van 1 januari 2021 tot en met 31 maart 2021.
  • Advertenties zijn eruit gefilterd door te kijken naar de engagement rate en het aantal engagements in verhouding met het aantal views. Daarnaast zijn video’s korter dan 1:00 buiten beschouwing gelaten (dit geldt niet voor de adverteerders-ranglijst).
  • Bij de ‘topmerken’-lijst is een minimum van 1.000 engagements op een kanaal aangehouden.
  • De eerder genoemde advertenties en muziekvideo’s zijn in de samenstelling van de top tien video’s buiten beschouwing gelaten.
  • ​Met budget gebooste video’s zijn er niet uitgefilterd, wanneer deze het minimum aantal engagements hebben behaald.

Het totaal aantal views van een kanaal ligt vrijwel altijd hoger. Dit verschil wordt veroorzaakt door views van video’s die eerder zijn geüpload

SHARE ARTICLE

Mis nooit meer een Team5pm Update!
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang de laatste YouTube trends, data insights en alles waar we als Team5pm trots op zijn! Ook wij houden niet van spam dus je ontvangt deze nieuwsbrief niet meer dan 2x per maand.
MEER NIEUWS
Het geheim achter Ajax' succes op YouTube

Ajax is niet alleen koploper in de Eredivisie maar ook op YouTube voeren ze de ranglijst aan. Sterker nog, de Amsterdamse club ....

Lees verder

YouTube advertising: de kracht van storytelling

Wij zijn ze allemaal wel eens tegengekomen: adverteerders die online denken weg te komen met het doorplaatsen van een (ingekorte) tv-commercial, door marketeers vaak

Lees verder

De nieuwste features: haal alles uit YouTube!

YouTube is het grootste videoplatform ter wereld en dagelijks blijft het platform groeien. Met deze groei is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste functies en

Lees verder