Leaderboard

11.06.2021

De Olympische Spelen: welke Nederlandse sportbonden winnen goud op YouTube?

De beste nationale sportbonden op YouTube, gebaseerd op views, engagement en video’s

GESCHREVEN DOOR

Luuk de Haardt
Marketing Manager

luuk@team5pm.com

De Olympische Spelen in Tokio staan voor de deur! Hoewel de sportteams hun activiteiten wegens COVID-19 hebben moeten beperken, hebben wij gekeken welke Nederlandse sportbonden online actief zijn gebleven. Op basis van het aantal views, video’s en engagements op YouTube hebben we ranglijsten samengesteld van de top 10 Nederlandse sportbonden van de afgelopen 365 dagen. De volledige potentie van YouTube wordt door geen van de kanalen volledig benut. Alle Nederlandse sportbonden kunnen hun YouTube strategie verbeteren en hun content optimaliseren. Hoe? Bekijk het in ons leaderboard!

De leaderboards zijn gebaseerd op het aantal views, video’s en engagements op YouTube. Wie beheerste het YouTube-algoritme en heeft YouTube’s potentieel optimaal gebruikt? Bekijk het in ons nieuwste leaderboard over de beste nationale voetbalteams op YouTube!

#1 HOW-TO-VIDEO’S EN ONLINE SESSIES

Vorig jaar deden how-to-formats het bijzonder goed, omdat ze kijkers directe meerwaarde boden door ze kennis te laten maken met sporten via online sportsessies en uitlegvideo’s. Onder de best presterende video’s van dit format behoren de online trainingen en sportsessies van de KNVB, die de fans hielpen fit te blijven tijdens de pandemie. KNLTB Tennis gebruikte hetzelfde format om kijkers de regels van padel te leren, de snelst groeiende sport in Nederland. Het kanaal publiceerde bovendien de playlist “Tennis en corona”, om te laten zien dat het mogelijk is om veilig tennis te spelen tijdens de huidige situatie. Deze voorbeelden laten zien dat de kanalen de laatste trends uit de sportwereld volgen en hun content daarop aanpassen. Over het algemeen kunnen we stellen dat how-to-formats een verrijking zijn voor ieder kanaaltype, omdat de meeste mensen YouTube gebruiken als platform om nieuwe dingen te leren. Dit biedt geweldige kansen voor kanalen om bij mensen in het geheugen te blijven hangen.

#2 LIVESTREAMS

Om de aandacht van het YouTube-algoritme op jouw kanaal te vestigen en beter te presteren, moet je lange content genereren voor gebruikers. Een goede aanpak is het inzetten van livestreams. In het algemeen, zien we dat de onderzochte kanalen de meeste views genereren met content langer dan 20 minuten (650K views op alle kanalen voor video’s > 20 minuten). Het is belangrijk een spanningsboog te gebruiken die de kijkers geboeid houdt, zodat ze de video in het beste geval tot het einde bekijken. Het kanaal van de Atletiekunie genereert de meeste views via livestreams. Zo behaalde een negen uur durende livestream van de Nederlandse kampioenschappen atletiek 2020 maar liefst 29.5K views op het kanaal. Het kanaal presteert vooral goed door de lange content en wijkt zelden uit naar betaalde promotievideo’s.

#3 ENTERTAINING CONTENT

Bovenop de uitleg- en informatievideo’s, is het belangrijk om het publiek entertaining content te bieden met herkenningswaarde. Op die manier heeft het publiek keuze uit verschillende formats die in diverse behoeften kunnen voorzien. De KNVB genereert de meeste views (ongeveer 158K per video) via de playlist ‘Onvoorstelbaar’, waar de moderator Jan Joost en sportheld Rafael van der Vaart gekke challenges moeten uitvoeren. Deze grappige video’s zijn succesvol, omdat kijkers het leuk vinden om Rafael van der Vaart te zien lijden, bijvoorbeeld omdat hij de pijn van een bevalling moet ondergaan, of Jan Joost die een waxbehandeling ondergaat. Entertaining en grappige content kan een positieve associatie met een sportbond creëren.

#4 COMMUNITY TAB

Het is opvallend dat geen enkele sportbond uit dit leaderboard de community-functie gebruikt, ook al is dat een geweldige manier om interactie met het publiek te bewerkstelligen, naast het uploaden van video’s. De community tab geeft gebruikers de kans om interactie met de fans te creëren, door bijvoorbeeld belangrijke mededelingen te plaatsen in de vorm van tekst, afbeeldingen of gif’jes. Daarnaast kan je via polls de interesses van jouw community peilen. Zo krijg je een groter bereik en stel je fans op de hoogte van jouw huidige onderwerpen of geüploade en komende video’s. De sportbonden van ons leaderboard zouden het Nederlandse nationale team Ons Oranje als voorbeeld kunnen nemen voor een actieve community tab.

#5 OPTIMALISATIE

Om succesvol te worden op YouTube is het niet alleen belangrijk om boeiende content te creëren, maar ook om deze content vervolgens te optimaliseren op de best mogelijke manier. Optimalisatie houdt in dat je de video ondersteunt met de ideale SEO-geoptimaliseerde titel, een beschrijving, het gebruik van hashtags en de support van andere video’s binnen een video door i- en end-cards in te zetten. Helaas bevat onze ranking kanalen met een fanbase van duizenden abonnees die het optimalisatiepotentieel van YouTube desondanks niet inzetten. Badminton Nederland eindigt laatste, omdat dat kanaal zelfs helemaal niets geoptimaliseerd heeft. Tijd om deze sportkanalen naar een hoger niveau te tillen!

TOP NATIONALE SPORTBONDEN GEBASEERD OP VIEWS

TOP NATIONALE SPORTBONDEN GEBASEERD OP ENGAGEMENTS

TOP NATIONALE SPORTBONDEN GEBASEERD OP VIDEO’S

SHARE ARTICLE

Mis nooit meer een Team5pm Update!
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang de laatste YouTube trends, data insights en alles waar we als Team5pm trots op zijn! Ook wij houden niet van spam dus je ontvangt deze nieuwsbrief niet meer dan 2x per maand.
MEER NIEUWS
Het geheim achter Ajax' succes op YouTube

Ajax is niet alleen koploper in de Eredivisie maar ook op YouTube voeren ze de ranglijst aan. Sterker nog, de Amsterdamse club ....

Lees verder

YouTube advertising: de kracht van storytelling

Wij zijn ze allemaal wel eens tegengekomen: adverteerders die online denken weg te komen met het doorplaatsen van een (ingekorte) tv-commercial, door marketeers vaak

Lees verder

De nieuwste features: haal alles uit YouTube!

YouTube is het grootste videoplatform ter wereld en dagelijks blijft het platform groeien. Met deze groei is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste functies en

Lees verder