Strategie & Optimalisatie.

GAMMA

Case study

2020

Klantprofiel

GAMMA is de nummer één doe-het-zelfmarkt van Nederland en België. Met 166 bouwmarkten in Nederland en 86 in België biedt de bouwmarkt voor iedereen die zijn huis en de ruimte eromheen wil onderhouden, verbouwen of mooier maken de juiste producten tegen een lage prijs. GAMMA is een franchiseformule en de eigenaar van de formule is Intergamma bv.

DOELSTELLING

De doelstelling van GAMMA was om de klusmarkt op YouTube en Google te claimen beginnend met de domeinen ‘tuin’ en ‘isoleren’. Met de geadviseerde video topics, een juiste productie én distributie van de content zou GAMMA de doe-het-zelver gaan bereiken op Youtube met zowel organisch goed scorende content, als met slim ingestelde advertising manieren. Door iedereen te bereiken die de afgelopen tijd op zoek is geweest naar het antwoord in de how-to video van GAMMA, maar deze niet heeft gevonden, zouden wij het bereik op de video’s met een relatief klein budget enorm vergroten. En daarbij worden organisch en betaald op deze manier naadloos samengesmolten.

STRATEGIE

Op basis van het data gedreven onderzoek heeft 5PM GAMMA een tiental topics geadviseerd om te produceren binnen de twee verschillende domeinen. Elk topic is uitvoerig bestudeerd: van zoekvolumes op Google en Youtube tot concurrentie op het topic en de mogelijkheid om snel hoog te ranken, zodat de beoogde doelgroep ook daadwerkelijk wordt bereikt. Daarnaast hebben we een uitgebreide YouTube strategie voor het GAMMA YouTube kanaal ontwikkeld, waarbij optimalisatie en een goede verdeling in typen content op het kanaal het uitgangspunt was. Alles ten behoeve van het beter ranken van de GAMMA content op YouTube om zo de doelgroep sneller en beter te bereiken.

Naast een advisering van de videocontent, was voor 5PM essentieel dat de content op de juiste manier werd geproduceerd. De strategie hierin was dan ook om niet alleen mee te kijken tijdens productiedagen, maar ook om mee te denken in het videoconcept en daarbij de juiste YouTube benodigdheden te ontwikkelen. Denk hierbij aan thumbnails, beschrijvingen, etc. 

Uiteindelijk diende een distributiestrategie er ook voor te zorgen dat de content goed gevonden zou worden, ook door doe-het-zelvers die niet actief gezocht hebben naar één van de video topics, maar hier wel interesse voor hadden. 

Middels deze strategie wist 5PM zeker dat de gestelde doelstellingen behaald zouden worden

Dankzij de strategie en expertise van 5PM hebben we het hele isolatie en tuinklussen-domein op YouTube geclaimd. We zijn door deze data-gedreven aanpak gegroeid in abonnees, views en kijktijd en zijn uitgegroeid tot het YouTube-kanaal waar je met how-to video’s alles kunt vinden over isoleren en grote en kleine tuinklussen.

Laurens Miedema

Manager Marketing en Communicatie, GAMMA

RESULTATEN

1. In het afgelopen jaar (01-09-2019 t/m 01-09-2020) is alle Nederlandstalige YouTube-content over tuinklussen en isoleren meer dan 1.100.000 keer bekeken. Daarvan zijn dankzij de nieuwe videoreeksen 525.000 afkomstig van GAMMA, wat neerkomt op een SOV (share of views) van 44.6%. Hiermee heeft GAMMA verreweg het grootste marktaandeel van alle kanalen.

2. De video’s zijn gezamenlijk ruim een half miljoen keer bekeken (530.000 views) in 12 maanden tijd.

3. Alle ontwikkelde video’s ranken op positie 1 op hun belangrijkste keyword in YouTube search. Ook ranken veel video’s zeer hoog in Google Search. Sterker nog, de dedicated landingspagina’s met de video’s embed ranken ook zeer hoog in de Google-zoekresultaten. 

4. Gezamenlijk behaalden de 14 video’s meer dan 23.500 uur aan kijktijd. Wat gelijk staat aan 47.000 afleveringen van GTST en of aan 2,7 volledige levensjaren.

5.  De 14 video’s hebben gezamenlijk een stijging van 72% in views via YouTube Search en 88% via Google Search gerealiseerd op het GAMMA-kanaal. Dit kanaal is al jaren actief met vele how-to en campagnevideo’s en behaalde voor de lancering van de nieuw ontwikkelde video’s al meer dan 1.480.000 views en 25.300 kijktijd per jaar. 

Rankings voor alle video's in YouTube

%

Share of Views

Uur aan kijktijd

GAMMA Stats

Benieuwd wat wij voor jullie kunnen betekenen?

TOEKOMST

Wat in eerste instantie begon met het optimaliseren van het GAMMA-kanaal, is
uitgegroeid tot een structurele samenwerking tussen 5PM en GAMMA in
Nederland. We hebben inmiddels al meerdere onderzoeken gedaan naar
nieuwe thema’s die GAMMA in het voorjaar en tijdens de zomerperiode gaat
invullen met content.

DUTCH SEARCH AWARD 2020

Met deze GAMMA-case hebben we een Dutch Search Award gewonnen voor ‘Beste Video Campagne’, in de categorie ‘Best of Digital’. De Dutch Search Award is een jaarlijkse prijs voor de beste campagne of tool op het gebied van search marketing en advertising. Deze Award is mooie erkenning en een bevestiging van ons geloof in data-gedreven content productie. Meer weten over deze Award? Klik dan hier! 
DSA '20 | Badge

MEER CASES

DE TELEGRAAF

Strategie & Management.

De Telegraaf is een van de grootste nieuwsbedrijven in Nederland en is een
dochteronderneming van Mediahuis, een publishing house met titels in België, Nederland & Ierland. Naast een dagelijkse nationale krant heeft De Telegraaf verschillende online publishing labels & fysieke magazines

FLEXA

Strategie, Optimalisatie & Academy

De doelstelling van Flexa was om haar YouTube-kanaal te optimaliseren om
het organische bereik en vindbaarheid te verbeteren. Wanneer zoektermen
rondom Flexa werden gebruikt in Google en YouTube moest Flexa bovenaan ranken. De belangrijkste metrics zijn organische views, kijktijd en rankings.

NPO 3FM

Strategie & Optimalisatie

NPO 3FM wil een nieuwe doelgroep bereiken en aan zich binden door middel van YouTube en op die manier de relevantie binnen de doelgroep vergroten. De concrete doelstelling was daarbij dat het kanaal zou groeien naar 60K abonnees. Daarnaast wilde NPO 3FM het interne team opleiden tot YouTube Channelmanagers.

IT’S TIME FOR 5PM!

Klaar voor meer views en resultaat?