Team 5PM

Youtube algoritme

Kennis van het YouTube algoritme

Onze klanten genereren samen in totaal meer dan een 1.000.000.000 views per jaar. Wij helpen verschillende van de grootste Nederlandse en internationale merken en uitgevers om YouTube succesvol in te zetten. Hierdoor hebben wij toegang tot enorm veel data wat ons in staat stelt om te onderzoeken en testen welke content wel of niet scoort én waarom. Wij weten dus als geen ander hoe het algoritme werkt en hoe je dat positief kunt beïnvloeden.

De ontwikkeling van YouTube

YouTube, veruit het grootste videoplatform ter wereld, bestaat sinds 2005. In al die jaren maakte het platform een enorme ontwikkeling door. Het is niet alleen ontzettend populair bij gebruikers, maar ook steeds meer merken en uitgevers zijn actief op het platform. Hoe haal je als merk of uitgever langdurig succes op YouTube? Om die simpele vraag te beantwoorden, is kennis van het YouTube-algoritme cruciaal. Het algoritme bepaalt namelijk hoe vaak je video’s worden vertoond in zoekresultaten, worden aanbevolen aan gebruikers maar heeft ook grote invloed op het effect van YouTube-advertentiecampagnes. 

De evolutie van het algoritme

Ook het algoritme heeft een enorme evolutie ondergaan. Waar voor 2012 vooral video’s beloond werden waar veel op werd geklikt (hoge CTR), ligt de focus sindsdien op het vergroten van de kijktijd. Het doel van YouTube tegenwoordig is om te voorspellen welke video’s jij wil zien om zoveel mogelijk kijktijd op het platform te realiseren. De video’s en kanalen die daar het meest aan bijdragen worden het meest beloond. Het algoritme blijft zich ontwikkelen en onze kennis daarover ook. We blijven continu onderzoeken en testen wat wel werkt en waarom. Zo kunnen wij onze klanten helpen om meer resultaat met YouTube te realiseren.

YouTube is geen social media

Een veel gemaakte fout door merken en bureaus is het behandelen van YouTube als een zelfde soort platform als Facebook of Instagram. Deze benadering zorgt (vrijwel) altijd voor minder resultaat dan mogelijk. Met enkel korte snackable, vierkante of verticale video’s die het op andere platformen goed doen zal je het niet redden. Als je echt het maximale resultaat uit YouTube wilt halen is het samenwerken met een gespecialiseerd bureau als 5PM, die echt snapt hoe YouTube werkt, noodzakelijk. 

YouTube is meer dan een advertentiekanaal

Veel (grote) merken zien YouTube vooral als een advertentiekanaal, een steeds belangrijker onderdeel van hun betaalde media-inzet. Maar daarom besteden ze weinig tot geen aandacht aan de organische kant. Dit is een gemiste kans. Wil je meer dan enkel betaald bereik? Dan zal je jouw organisch en betaalde inzet slim moeten combineren. Zo haal je optimaal resultaat: bereik, aandacht en conversies. 

Meer halen uit YouTube? Neem contact op!

ZIJ GINGEN JOU VOOR

FLEXA

Strategie & Management.

De doelstelling van Flexa was om haar YouTube-kanaal te optimaliseren om het organische bereik en vindbaarheid te verbeteren. Wanneer zoektermen rondom Flexa werden gebruikt in Google en YouTube moest Flexa bovenaan ranken. De belangrijkste metrics zijn organische views, kijktijd en rankings.

NPO 3FM

Strategie & Management

NPO 3FM wil een nieuwe doelgroep bereiken en aan zich binden door middel van YouTube en op die manier de relevantie binnen de doelgroep vergroten. De concrete doelstelling was daarbij dat het kanaal zou groeien naar 60K abonnees. Daarnaast wilde NPO 3FM het interne team opleiden tot YouTube Channelmanagers.

GAMMA

Strategie & Optimalisatie

De doelstelling van GAMMA was om haar YouTube-kanaal te optimaliseren en om het organische bereik, inclusief de vindbaarheid van het kanaal, te
verbeteren. Wanneer zoektermen rondom GAMMA, en rondom de nieuwe
najaarscampagne met het thema ‘isolatie’, werden gebruikt in Google en YouTube moest het merk bovenaan ranken. De belangrijkste metrics daarvoor zijn organische views, kijktijd en rankings.

IT’S TIME FOR 5PM!

Klaar voor meer views en resultaat?