Google komt met nieuwe metrics om online aankopen te voorspellen

door | jul 24, 2020 | Blogs, YouTube Advertising

Google Analytics komt deze week met twee nieuwe metrics om online aankopen beter te voorspellen. Het geheim zit hem in de zogenaamde machine learning waarbij Google, op basis van activiteit op het web en in-app, precies kan inschatten welke bezoeker waarschijnlijk wel of niet zal converteren en daar vervolgens specifieke doelgroepen van aanmaakt. Dit helpt jou als adverteerder om meer conversies te genereren met jouw Google en YouTube campagne.

De oude situatie

Als je als adverteerder zijnde in het verleden mensen wilde bereiken waarbij de kans groot was dat ze wat zouden kopen, zou je waarschijnlijk een doelgroep opbouwen van mensen die producten aan hun winkelwagentje hadden toegevoegd maar niet hadden gekocht. Ervan uitgaande dat Google Analytics juist is ingericht en de acties in de app en op het web goed worden gemeten. Deze aanpak mist echter een cruciale doelgroep, namelijk de mensen die nooit een item hebben geselecteerd, maar die in de toekomst (waarschijnlijk) wel een aankoop zullen doen.

 

De nieuwe situatie doelgroepen en metrics

De voorspellende doelgroepen bepalen automatisch welke klantacties op jouw app of website tot een aankoop kunnen leiden, zodat je meer mensen kunt vinden die waarschijnlijk op grote schaal zullen converteren. Door middel van een koppeling met Google Ads of DV360 wordt het bereiken van deze mensen een makkie. Deze koppeling wordt gemaakt in de linked accounts sectie onder de setup kop.

 

Google komt met de volgende 2 nieuwe predicting metrics:

Purchase Probability: De eerste metric is aankoopwaarschijnlijkheid. Dit is de waarschijnlijkheid dat gebruikers die jouw app of website hebben bezocht, de komende zeven dagen ook daadwerkelijk aankopen gaan doen.

Churn Probability: De tweede metric, afhaakwaarschijnlijkheid, voorspelt hoe groot de kans is dat recent actieve gebruikers van jouw app of website de komende zeven dagen niet zullen bezoeken, en dus zullen afhaken.

 

Hoe werkt dat in de praktijk?

Analytics stelt nu nieuwe voorspellende doelgroepen voor. Deze kunnen worden aangemaakt in de Audience Builder. Gebruik de metric aankoopwaarschijnlijkheid om de doelgroep ‘Waarschijnlijke kopers in de komende zeven dagen’, inclusief de al actieve gebruikers, te bereiken. En gebruik de metric afhaakwaarschijnlijkheid om de doelgroep uit te sluiten die de app of site in de komende zeven dagen waarschijnlijk niet gaat bezoeken en dus ook niet gaat kopen.

Google meldt dat de nieuwe metrics en audiences de komende weken actief worden en dan kan je het ook gebruiken voor jouw YouTube advertentiecampagnes. Mocht je hier als adverteerder gebruik van willen maken, zorg dan wel dat de tracking juist is ingericht en de acties en aankopen in de web- en app-omgeving goed worden gemeten.

Less Goes

Advertising Specialist 

Bekijk het profiel van Less op LinkedIn.

 

Ontvang jouw gratis YouTube review!

2 + 8 =