Interview 7DTV met Peter Minkjan: 5 YouTube insights voor jouw merk

door | okt 14, 2020 | Blogs

Voor het YouTube-kanaal van 7DTV, hét video interview platform voor ondernemend Nederland, ging Ronnie Overgoor in gesprek met Peter Minkjan, co-founder van 5PM. Ondanks dat merken veel geld in YouTube stoppen, erkent Peter dat het gros van merken nog een concrete, effectieve en data-driven videostrategie voor het populaire videoplatform mist. Peter geeft deze week 5 YouTube insights, waarmee jij als merk weet wat er speelt op het gebied van YouTube.

 

In het interview hoor je alles over:

 

#1: YouTube-video’s in de Google Zoekresultaten

Peter: “Er is een mooi onderzoek geweest van Milestone dat liet zien dat in 2011, 95% van alle zoekopdrachten in een klik resulteerden, nu is dat nog maar 58%. Dus je ziet dat Google steeds meer direct antwoord geeft. Een van die rijke resultaten is ook video’s. Als deze verschijnen (in meer dan een kwart van het geval) klikt meer dan 60% van de mensen hierop.”

#2: YouTube is niet voor korte video’s

Peter: “Je ziet dat het algoritme van YouTube langere video’s pusht omdat YouTube mensen zo lang mogelijk wilt vasthouden. Dit is waarom grote influencers zoals StukTV soms een video van wel 30 minuten plaatsen.” In deze blog wordt duidelijk uiteengezet waarom YouTube niet geschikt is voor korte video’s. Daarnaast geeft Peter aan dat YouTube steeds betere analytics heeft, om inzichten te verkrijgen over onder andere waar jouw doelgroep afhaakt.

#3: YouTube test met Shorts (TikTok kloon)

YouTube heeft plannen om ook een plek te zijn voor ‘shorts’. Waarbij het gaat om soortgelijke korte video’s als TikTok. Peter vertelt namelijk dat In India (waar TikTok is verboden sinds kort), ze een variant hiervan testen genaamd: YouTube Shorts. Peter geeft in het interview aan dat hij denkt dat dit waarschijnlijk niet gaat werken vanwege de intentie die mensen hebben wanneer zij YouTube gebruiken.

#4: Social Commerce op YouTube

Daarnaast licht Peter de Social-commerce kant van YouTube toe. Peter: “YouTube komt met Shoppable Ads en ShopLoop en wil het daarmee makkelijker maken om gelijk producten te kopen via hun platform. Dit zal bijvoorbeeld voor make-up tutorial video’s erg goed gaan werken. Hiermee kun je in een klik het product in de video via YouTube kopen, zonder naar een externe site te hoeven gaan.” Peter denkt dat dit in 2021 echt een vlucht gaat nemen in Europa. Niet alleen op YouTube maar ook op TikTok en Instagram/Facebook. Hij haalt hierbij ook verschillende Aziatische ontwikkelingen aan. In dit artikel van Bloomberg lees je meer over de plannen van YouTube/Google op dit vlak. 

#5: Grootste Nederlandse kanalen op YouTube

Peter: “We krijgen vaak de vraag hoe groot YouTube nou eigenlijk is in Nederland. Dat hebben we nu onderzocht door te kijken wat in augustus de meest bekeken kanalen en video’s waren. Als ik vraag aan mensen wat ze denken dat het meest bekeken kanaal van Nederland is, zeggen ze bijna altijd een influencer. Maar het is NOS Jeugdjournaal.” 

Bekijk hier de volledige lijst van de top 25 YouTube-kanalen in Nederland

Wil jij ook geen enkele YouTube-update of nieuwe insight missen?
Schrijf je dan nu hieronder in voor onze nieuwsbrief!

 

Luuk de Haardt

Marketing manager

Bekijk het profiel van Luuk op LinkedIn.

SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF!

Meer weten over de laatste trends op YouTube?