Blog

04.11.2021

Dit zijn de 5 nieuwste YouTube-features, die je nog niet kende!

Wat is er nieuw op YouTube en hoe gebruik je het in jouw voordeel?

GESCHREVEN DOOR


Merel van Eijk
Growth Consultant

merel@team5pm.com

YouTube heeft de afgelopen tijd uitgebreid met allerlei nieuwe features, waaronder een YouTube Shorts Fund, meer mogelijkheden met community posts en meer! Deze nieuwe features zijn cruciaal om als merk eigen te maken. Waarom? YouTube pusht creators die deze nieuwste features inzetten. Als ‘early adopter’ behaal je zo niet alleen het maximale bereik met jouw content, maar blijf je ook een stap voor op jouw concurrent.

#1 JOUW ENGAGEMENT DOOR HET DAK MET GEUPGRADE COMMUNITY POSTS

Waar voorheen de Community Posts alleen beschikbaar waren voor kanalen met meer dan 1.000 abonnees, krijgen kanalen met 500+ abonnees nu ook toegang tot deze functie. Community Posts worden niet alleen mogelijk voor kleinere kanalen, bij het maken van een community post geeft YouTube je nu ook de optie om meerdere (in plaats van één) afbeeldingen of GIFjes toe te voegen.

Daarnaast worden de prestaties van Community Posts steeds inzichtelijker gemaakt. In YouTube analytics kun je nu navigeren naar ‘Post’. Hier wordt het inzichtelijk hoeveel vertoningen, likes en aantal likes per vertoning een post heeft behaald. Heb je een Community Post in de vorm van een poll gemaakt? Dan kun je ook het totaal aantal stemmen (per vertoning) bekijken. Op basis van deze data kun je populaire onderwerpen identificeren en dit meenemen in de creatie van nieuwe Community Posts.

Wat betekent dit voor jou? Door middel van dit nieuwe onderdeel in YouTube Analytics kun je verschillende vragen beantwoorden over jouw community posts. Bijvoorbeeld: welke poll heeft de meeste stemmen opgeleverd en kan ik dit in de toekomst in een andere vorm opnieuw toepassen? Of welke afbeelding heeft de meeste likes gekregen? Wat vindt mijn publiek leuk om te zien? Met deze functie krijg je dus meer inzicht in je (potentiële) doelgroep en kun je jouw Community Posts constant verder blijven ontwikkelen.

#2 ANALYSEER DE PRESTATIE VAN JOUW VIDEO’S GEMAKKELIJKER MET ‘KEY MOMENTS’

Met de nieuwe feature ‘Key moments for audience retention’ wordt het makkelijker om je content te analyseren. Zoals in het onderstaande voorbeeld is te zien, groepeert YouTube verschillende video’s die een ‘bovengemiddelde intro’ of ‘onder gemiddelde intro’ hebben. Met ‘Key moments for audience retention’ kun je inzicht krijgen in wat goed presterende video’s met elkaar gemeen hebben.

Naast de intro kun je ook hoogtepunten, dieptepunten en pieken analyseren.

  • Hoogtepunten: stukken in de video waar kijkers gemiddeld langer naar keken dan normaal.
  • Pieken: momenten waar meer kijkers dan gemiddeld naar keken, waar kijkers opnieuw naar keken, of hebben gedeeld.
  • Dieptepunten: delen waar kijkers afhaken of die kijkers overslaan.

Wat betekent dit voor jou? Deze functie geeft je inzicht in hoe de kijker jouw content beleeft. Haken kijkers af als er een lange stilte valt? Of kijken ze opnieuw naar een stukje met een spectaculaire onthulling? Door deze momenten te vergelijken kun je patronen vinden in het gedrag van je kijkers. Als je deze patronen hebt geïdentificeerd kun je dit meenemen in de creatie van een nieuwe video door bijvoorbeeld extra spectaculaire momenten toe te voegen en lange stiltes uit de video te halen.

#3 YOUTUBE LOVES THUMBNAILS: MINIWEERGAVE IN ZOEKGESCHIEDENIS

Het grote belang van thumbnails wordt nogmaals bewezen nu YouTube een kleine weergave heeft verwerkt in de zoekresultaten. Een thumbnail bij een zoekopdracht zorgt voor een completer beeld van het potentiële resultaat van de zoekopdracht.

Ook maakt deze miniweergave van een thumbnail in de zoekgeschiedenis het nóg belangrijker om deze ook in het klein tot de verbeelding te laten spreken. Dit houdt in dat de thumbnail weinig tekst, veel contrast en een duidelijke afbeelding moet bevatten.

Wat betekent dit voor jou? Voor een hoge kwaliteit thumbnail is goede voorbereiding van belang. Neem het maken van een thumbnail al mee voordat de video live gaat. Het liefst maak je tijdens de productie van de video een foto met een hoge kwaliteit camera, zodat je tijdens het uploaden van de video niet nog snel een still uit de video hoeft te knippen. Deze stills zijn vaak van slechte kwaliteit en kunnen bewogen stukken bevatten. Ook kan het zijn dat één persoon nét niet lacht of dat deze persoon zijn ogen dicht heeft. Denk hier dus aan tijdens draaidagen en bedenk het liefst van tevoren al wat je op de thumbnail wil gaan zetten.

#4 YOUTUBE SHORTS FUND KOMT NAAR NEDERLAND

Het YouTube Shorts Fund is een fonds met $100 miljoen dollar waar YouTube creators die creatieve en originele Shorts plaatsen mee beloont. Ook kanalen die niet zijn aangesloten bij het YouTube Partner Program maken kans op deze beloning. Maar aan welke eisen moet een kanaal dan voldoen?

  • Je moet in de afgelopen 180 dagen minstens één geschikte Short naar je kanaal hebben geüpload.
  • Je kanaal moet aan de Communityrichtlijnen van YouTube, de regels voor auteursrecht en het beleid voor inkomsten genereren voldoen.
  • Creators moeten in Nederland of één van de beschikbare landen wonen.

YouTube heeft zich volledig gefocust op Shorts om deze zo snel mogelijk van de grond te krijgen, dus maak hier als merk gebruik van. YouTube pusht Shorts op dit moment enorm en hoopt met dit Creator Fund mensen over te halen om hun short form content op YouTube te uploaden. Andere voordelen van Shorts zijn dat je mensen kan bereiken die niet zijn geabonneerd op je kanaal. Daarnaast kun je korte content uit je marketing of contentstrategie tóch op YouTube kwijt. Waar normale YouTube video’s het liefst tussen de 5 – 15 minuten zijn, mag een short maximaal 58 seconden zijn.

Wat betekent dit voor jou? Met Shorts valt er nu ook voor jou als merk geld te verdienen. Nog meer redenen dus om NU te beginnen met het maken van Shorts. YouTube beloont creatieve en originele Shorts met bedragen tussen de $100 en $10.000 dollar. Weet je niet waar je moet beginnen? Knip dan bijvoorbeeld populaire stukjes (die je in de ‘Key moments for audience retention’ functie hebt gevonden) tot een video van maximaal 58 seconden. Of hergebruik een verticale video die wordt ingezet op een ander social media kanaal.

Tijd dus om Shorts te gaan maken! Geen idee wat je moet maken? Lees dan onze blog over Shorts met meer uitleg en voorbeelden van merken.

#5 HOOFDSTUKKEN TE ZIEN IN DE MOBIELE YOUTUBE SEARCH RESULTATEN

Hoofdstukken toevoegen aan een video wordt steeds belangrijker. YouTube laat nu op mobiel namelijk al een voorvertoning van de hoofdstukken zien in de zoekresultaten. Door hoofdstukken aan een video toe te voegen, neemt de video bijna het hele scherm van de potentiële kijker in beslag. Dit wordt ook wel screen real estate genoemd.

Screen real estate: ”De hoeveelheid beschikbare ruimte op een display voor een toepassing om output te leveren. Doorgaans is het effectieve gebruik van schermruimte een van de moeilijkste design uitdagingen. Vanwege de wens om zoveel mogelijk gegevens en zoveel mogelijk bedieningselementen op het scherm zichtbaar te hebben en tegelijkertijd verborgen functies en scrollen te minimaliseren.”

Zoals in het onderstaande voorbeeld te zien is, zijn sommige hoofdstuktitels blauw en sommige zwart gekleurd. De blauwe titels bevatten één of meerdere zoekwoorden uit de zoekopdracht. Dit geeft aan dat hoofdstukken dus ook bijdragen aan de kijkerservaring door direct de juiste hoofdstukken uit te lichten.

Wat betekent dit voor jou? Voeg bij how-to video’s, video’s langer dan 8-10 minuten en geüploade livestreams altijd hoofdstukken toe. Begin met 00:00 en herhaal hier eventueel de titel of het hoofdonderwerp van de video. Definieer de stappen of sub-onderwerpen en voeg deze op het juiste moment als hoofdstuk toe. Door deze hoofdstukken toe te voegen vergroot je niet alleen je vindbaarheid en het gebruikersgemak, maar vergroot je ook je screen real estate. Hierdoor val je dus extra op bij de kijker.

SHARE ARTICLE

Mis nooit meer een Team5pm Update!
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang de laatste YouTube trends, data insights en alles waar we als Team5pm trots op zijn! Ook wij houden niet van spam dus je ontvangt deze nieuwsbrief niet meer dan 2x per maand.
MEER NIEUWS
Het geheim achter Ajax' succes op YouTube

Ajax is niet alleen koploper in de Eredivisie maar ook op YouTube voeren ze de ranglijst aan. Sterker nog, de Amsterdamse club ....

Lees verder

YouTube advertising: de kracht van storytelling

Wij zijn ze allemaal wel eens tegengekomen: adverteerders die online denken weg te komen met het doorplaatsen van een (ingekorte) tv-commercial, door marketeers vaak

Lees verder

De nieuwste features: haal alles uit YouTube!

YouTube is het grootste videoplatform ter wereld en dagelijks blijft het platform groeien. Met deze groei is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste functies en

Lees verder