Blog

22.11.2021

Så här dominerar du din nisch på YouTube (och Google)

Hur videoinnehåll kan göra ditt varumärke till en marknadsledare!

SKRIVEN AV


Sander Beukhof
Strategist

sander@team5pm.com

Youtube spelar en avgörande roll i online-köpprocessen

Youtube har en avgörande roll i konsumenternas online-orienteringsfas. Forskning visar att 55 % av alla konsumenter söker på Google innan de köper en produkt för att sedan använda YouTube för att lära sig mer om den (Search Engine Journal, 2019). Människor använder den populära videoplattformen i massor för att ta reda på mer om sitt framtida bolån, ett nytt recept eller sitt nästa trädgårdsprojekt, allt genom videoinnehåll. Det är därför dags för dig som varumärke att vara där din konsument behöver dig. Men hur ser du till att göra detta på bästa möjliga sätt? Läs mer om hur du gör anspråk på din relevanta domän på YouTube och varför du borde göra det!

Vad är en domän på YouTube?

En domän är en logiskt definierad uppsättning relaterade ämnen. Ta till exempel ”cykelreparationer” eller ”bakverktyg”. Inom dessa domäner kan du peka ut ämnen som hör till den domänen. Några exempel är: ”fixa däck”, ”montera bromsar” eller ”byta kedjor” och så vidare. Till exempel GAMMA, en av de största butikerna i Nederländerna, skapade videor om ämnen som att installera dragskydd, installera kylfläktar och isolera krypgrunden.

Vad betyder att göra anspråk på en domän? När en optimistisk gör-det-självare söker efter krypgrundsisolerings-innehåll på YouTube eller Google och dina isoleringsvideor har den högsta andelen visningar (läs: marknadsandel) inom den specifika domänen ”isolering”, så har du framgångsrikt gjort anspråk på den domänen!

Varför vill du, som varumärke, göra anspråk på en domän?

Att uppnå synlighet bland din målgrupp är en allt svårare fråga i dagens medielandskap. YouTube kan definitivt hjälpa dig med detta. Andelen videor i sökresultaten fortsätter att öka. Som ett resultat har YouTube varit den mest synliga domänen inom Google Sök sedan 2019 (det har tidigare varit Wikipedia under flera år) (Search Engine Journal, 2020). Detta gör Google Sök en allt viktigare trafikkälla för YouTube-videor, och andelen videor i sökresultaten fortsätter att öka. Varför uppmuntrar Google detta? Jo, för att de vill ge användarna bästa möjliga svar. I allt fler fall är det svaret i form av en video. Och vilken typ av video? Hjälpinnehåll! Med hjälpinnehåll ger du svar på frågan om konsumenten och därmed siktar du på deras inre motivation som varumärke. I rätt ögonblick: när konsumenten söker efter det, vilket är värdefullt! På så sätt bygger du en varaktig konsumentrelation genom ditt videoinnehåll och skapar en positiv varumärkesupplevelse. Ja, du har läst det rätt. Youtubes inverkan går långt utöver visningar, visningstid och prenumeranter. Läs mer om detta i den storskaliga forskningen om YouTubes inverkan på ditt varumärke, utförd av VD:n för Team5pm Labs: Yannick Abrahams.

Hur gör man det här?

Du börjar med att tydligt definiera ramarna för din domän. Endast en väsentlig regel gäller här: ju mer specifik, desto bättre. Fallgropen här är att göra anspråk på en domän som är för generell, där du lägger in många ämnen i en domän. En domän som är för stor, innehåller helt enkelt för många möjliga sökfrågor, vilket gör att du konkurrerar med ett för brett utbud av videoinnehåll. Att bestämma en bra och specifik domän är därför avgörande om ditt mål är att dominera YouTube med ditt innehåll.

Börja med data-research

För att få insikter om vad konsumenten exakt är orienterad mot inom domänen behövs dataforskning. Utöver dessa datadrivna insikter behöver du även kartlägga vilken innehållsstruktur som passar bäst för just din domän. På så sätt skapar du videor som är attraktiva för dina konsumenter och som rankas högt både på YouTube och Google.

Letar du efter ett exempel på ett varumärke som gör detta framgångsrikt? Låt oss ta det tidigare nämnda exemplet GAMMA. Deras mål var att dominera relevanta domäner inom gör-det-själv-marknaden på YouTube, såsom isolering och trädgårdsarbete. Inom dessa domäner kunde GAMMA täcka hundratals olika ämnen, men dataforskning gav dem tydliga insikter om vilka ämnen som gav störst chans att lyckas.

Därför utfördes en datadriven videoämnesundersökning för att identifiera de ämnen som har störst potential. Även de konkurrerande kanalerna och videorna analyserades. På så sätt visste vi exakt vad vår målgrupp verkligen ville se. För att bestämma rätt innehållsstruktur för GAMMA:s mål utvecklades en plan för den perfekta instruktionsvideon, vilket ledde till att videorna höll tittarnas fulla uppmärksamhet och maximerade visningstiden. Vad blev slutresultatet? GAMMA dominerar både YouTube och Google, som du kan se i casevideon nedan.

Case: Canon

Ett annat bra exempel är Canons YouTube-strategi. Som sponsor för tv-programmet ’Het Perfecte Plaatje’ ville de förbli relevanta även efter att deras tv-sponsring hade upphört. Resultaten av den datadrivna video-ämnesforskningen och konkurrensanalysen översattes till en YouTube-strategi som alltid är på, bestående av fotografi-relaterade instruktioner som stödjer TV-programmet under hela året. Canon gör anspråk på domänen ”Fotografi för nybörjare” på YouTube. Alla med nummer ett rankningar på Google och YouTube-sökningar, 50 000 visningar och en CTR på 5,1 % som ett obestridligt bevis.

SHARE ARTICLE

Missa aldrig en nyhet från Team5pm!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad med de senaste YouTube trenderna, dataanalyser, insikter och annat intressant från oss på Team5pm. Vi gillar inte spam så vi lovar att inte skicka nyheter mer än 2 gånger i månaden.

MEER NIEUWS
Het geheim achter Ajax' succes op YouTube

Ajax is niet alleen koploper in de Eredivisie maar ook op YouTube voeren ze de ranglijst aan. Sterker nog, de Amsterdamse club ....

Lees verder

YouTube advertising: de kracht van storytelling

Wij zijn ze allemaal wel eens tegengekomen: adverteerders die online denken weg te komen met het doorplaatsen van een (ingekorte) tv-commercial, door marketeers vaak

Lees verder

De nieuwste features: haal alles uit YouTube!

YouTube is het grootste videoplatform ter wereld en dagelijks blijft het platform groeien. Met deze groei is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste functies en

Lees verder