YouTube thumbnail: 9 tips en voorbeelden op een rij

Wanneer kijkers op YouTube browsen zien ze vaak als eerste je thumbnail. Zorgen voor een interessante thumbnail is daarom belangrijk. Een gebruiker moet zichzelf een vraag stellen wanneer hij of zij de thumbnail ziet. Zo wordt er nieuwsgierigheid gewekt en is de kans groot dat ze op de video klikken. Maar hoe maak je nou zo’n thumbnail? Hieronder een aantal tips en voorbeelden.

3 tips die zorgen voor de basis van je YouTube thumbnail:

  1. Zorg dat je thumbnail gebaseerd is op de inhoud van je video. Wanneer dit niet op elkaar aansluit kan je kijkers teleurstellen als ze een video van jou bekijken. Dit zorgt voor minder engagement.
  2. Zorg voor een zo hoog mogelijke resolutie, dit zorgt ervoor dat YouTube je thumbnail goed kan lezen en het straalt professionaliteit uit. YouTube adviseert zelf een resolutie van 1080×720. Wanneer dit minder is heb je de kans dat je Thumbnail er onduidelijk uit komt te zien.
  3. Kijk naar je audience retention, hierbij gaat het erom hoe lang een kijker naar een video kijkt. De eerst 10 á 15 seconden zijn cruciaal. Wanneer kijkers hierna blijven hangen weet je dat je thumbnail, in samenwerking met je titel, goed werken.

6 voorbeelden die jou kunnen helpen bij het creëren van een YouTube thumbnail:

1. Zorg voor consistentie. Het plaatsen van je logo op dezelfde plek, gebruik van hetzelfde kleurenschema en stijl maakt jouw video herkenbaar tussen alle andere video’s. Gebruikers zien gelijk dat het hetzelfde kanaal is en zullen eerder op de video klikken.

2. Creëer een patroon. Dit kan je heel goed toepassen bij het creëren van een playlist. Dit maakt het voor kijkers die geïnteresseerd zijn in een bepaald onderwerp veel makkelijker om de content te vinden.

3. Less is more. Het is niet nodig om alle informatie die in je video terugkomt in je thumbnail te zetten. Gebruik een groter lettertype met minder woorden i.p.v. een kleiner lettertype met veel woorden.

4. Close-ups: een thumbnail moet mensen prikkelen en intrigeren. Close-ups van gezichten kunnen ervoor zorgen dat gebruikers eerder op je video klikken. Mensen communiceren met elkaar op deze manier en er is sprake van expressie en emotie. Wanneer je bijvoorbeeld je mond open hebt en grote ogen laat zien, wat een verbaasd effect geeft, worden mensen nieuwsgierig naar wat er gebeurt in de video.

5. Uitlijnen van producten en personen. Wanneer je hier gebruik van maakt zorgt het ervoor dat het product of de persoon er uitspringt.

6. Kleur: het gebruik van felle kleuren zorgen ervoor dat je thumbnail eerder opvalt waardoor je mensen trekt naar je video. Daarnaast is het zorgen voor contrast ook belangrijk. Wanneer je tegen hangende kleuren zoals knalroze en geel gebruik, poppen deze eruit. Doordat de website van YouTube wit is, is het gebruik van een witte thumbnail niet slim. Zwart zou eventueel wel kunnen, maar dan voornamelijk als achtergrond om een bepaald persoon of object uit te lichten.

Wil jij op de hoogte blijven van alle in- en outs van YouTube? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Zo blijf je altijd up-to-date over de belangrijkste YouTube tips. Mocht je iets missen of heb je vragen, laat het ons weten: info@team5pm.com

 

 

Murielle Vree

Content Marketing

Bekijk het profiel van Murielle op LinkedIn.

Ook interessant

Leaderboard YouTube Nederland – december

Leaderboard YouTube Nederland – december

Maandelijks bereikt YouTube in 2020 meer dan driekwart van alle Nederlanders. Maar welke kanalen wisten de kijker écht te boeien en sleepten zo gigantische aantallen views binnen? Welke content spande afgelopen maand de kroon? Hoe deden de merken, uitgevers,...

Lees meer
Waarom Ajax zo succesvol is op YouTube [Analyse]

Waarom Ajax zo succesvol is op YouTube [Analyse]

Ajax is niet alleen koploper in de Eredivisie maar ook op YouTube voeren ze de ranglijst aan. Sterker nog, de Amsterdamse club genereert meer views dan alle andere Eredivisie-clubs bij elkaar. Wat is het geheim van Ajax en wat kunnen andere clubs en merken hiervan...

Lees meer
Leaderboard YouTube Nederland – november

Leaderboard YouTube Nederland – november

Maandelijks bereikt YouTube in 2020 meer dan driekwart van alle Nederlanders. Maar welke kanalen wisten de kijker écht te boeien en sleepten zo gigantische aantallen views binnen? Welke content spande afgelopen maand de kroon? Hoe deden de merken, uitgevers,...

Lees meer