Welke energieleveranciers zijn het grootst op YouTube?

door | mrt 16, 2021 | Blogs, Leaderboard

In ons nieuwste leaderboard richten we ons op een sector die voor iedereen essentieel is: energie- en stroomvoorziening. Consumenten wenden zich massaal tot het internet om zich te oriënteren en te beslissen welke energieleverancier het beste bij hun behoeften past. Dit is waar YouTube om de hoek komt kijken. Het populaire videoplatform is de op één na grootste zoekmachine ter wereld en vervult een belangrijke rol in het informatie- en besluitvormingsproces van de consument. Door YouTube strategisch in te zetten, kunnen energieleveranciers de juiste doelgroepen op het juiste moment bereiken. Op die manier kunnen ze hun naamsbekendheid enorm vergroten. 

Om deze redenen heeft het team van 5PM de prestaties van de beste energieleveranciers in Nederland op YouTube geanalyseerd, op basis van het aantal totale views, engagements en geüploade video’s in de afgelopen 365 dagen. Hebben deze bedrijven het volledige potentieel van YouTube benut? Of zijn er kansen die worden gemist? Neem een kijkje op ons leaderboard en bekijk de belangrijkste bevindingen!

Key Findings

#1 Eneco staat op de eerste plaats op alle 3 de meetpunten met 64 video’s die in de afgelopen 365 dagen werden geüpload. Deze hebben 6,9 miljoen views en 560 engagements bereikt. Het is opmerkelijk dat meer dan de helft van alle geüploade video’s in de onderzochte periode uit advertenties bestaat. Interessant hierbij is dat niet de advertenties, maar de long-form content de meeste engagements oplevert. De video’s met de meeste engagements zijn bijvoorbeeld geproduceerd in samenwerking met de Nederlandse rapper Willie Wartaal. De video die de meeste views genereerde, met 1,2 miljoen views, is een 20-seconden promotievideo over duurzame energie.

#2 Powerpeers, dat met 5 geüploade video’s in de gegeven periode slechts de 6e plaats bereikte, behaalde wel de tweede plaats wat betreft het totale aantal views. Hun 2,5 miljoen views werden zeer zeker veroorzaakt door betaalde promotie. Dit wordt ook weerspiegeld in het lage aantal van 6 engagements in de onderzochte periode.

#3 Greenchoice staat op de tweede plaats met 134 engagements en op de derde plaats met 14 geüploade video’s, maar zij behaalden slechts 15,5 duizend views. Het lage aantal views is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat Greenchoice niet optimaal gebruik maakt van de mogelijkheden op het gebied van organische optimalisatie van het kanaal (thumbnails, tags, titel, beschrijving, eindschermen en I-cards). 

#4 Hetzelfde effect is te zien bij HVC Groep, die met 29 video’s op de tweede plaats staat en met 86 engagements op de derde. Met 11,3 duizend views bereiken zij pas de 7e plaats.

#5 Over het algemeen valt op dat de gemiddelde engagement rate 0,00% is, wat veel ruimte biedt voor verbetering om de interactie met de consument aan te gaan. Deze banken kunnen hun potentieel op YouTube beter benutten om hun klanten te informeren, met hen in interactie te treden en vertrouwen op te bouwen.

Energieleveranciers maken dus niet volledig gebruik van de kracht van YouTube. In plaats van datagestuurde content te creëren die het algoritme van YouTube ten volle benut, houden de meeste energieleveranciers het bij short-form content die wordt gepusht door advertenties. Een datagestuurde strategie op maat voor YouTube kan deze energieleveranciers helpen autoriteit te claimen, YouTube ten volle te benutten en een kickstart te geven aan de reis van hun consument.

Onze leaderboards als eerste ontvangen?

Wil je dit overzicht van top YouTube-kanalen in Nederland maandelijks als eerste in jouw inbox ontvangen?

Schrijf je dan nu hieronder in voor onze nieuwsbrief! 👇

Marco 5PM

Marco van Houdt

Client Service Director

Bekijk het profiel van Marco op LinkedIn.

SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF!

Meer weten over de laatste trends op YouTube?