YouTube Update: De nieuwste YouTube-features die iedereen moet weten!

door | sep 10, 2020 | Blogs, YouTube Channel Growth

YouTube is het grootste videoplatform ter wereld en dagelijks blijft het platform groeien. Met deze groei is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste functies en ontwikkelingen om alles uit het platform te halen. Waarom? YouTube pusht namelijk creators die deze nieuwste functies inzetten. Als ‘early adopter’ behaal je zo niet alleen het maximale bereik met jouw content, maar blijf je ook een stap voor op jouw concurrent. Om die reden zet 5PM elke maand voor jou de nieuwe YouTube updates op een rij. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief om niks te missen.

#1 Meer inzicht in de prestatie van jouw video’s

YouTube heeft een nieuw overzicht gelanceerd voor de statistieken van nieuwe uploads. Deze lijkt sterk op het al eerder geïntroduceerde kanaaloverzicht. De belangrijkste vernieuwing is de banner aan de bovenkant van de pagina die informatie geeft over de prestaties van de video. Daarnaast heeft YouTube haar analyses voor video’s verbeterd, waardoor ze effectiever kunnen aangeven waarom een video minder of juist beter presteert dan gemiddeld. Deze inzichten blijven beschikbaar tot 30 dagen na het publiceren van de video.

Naast deze inzichten is er ook een overzicht toegevoegd met de realtime views en verkeersbronnen. Mocht je dit overzicht te klein vinden, dan is deze ook full-screen te bekijken via de ‘see more’-knop.

Wat betekent dit voor jou? Het is een stuk makkelijker om concrete inzichten uit de data van jouw video’s te halen.

#2 Wat leveren YouTube Stories eigenlijk op?

Sinds mei vorig jaar is het mogelijk om Stories te plaatsen op YouTube. Tot op heden was dit echter een vrij beperkte functionaliteit binnen YouTube waarbij het effect van het plaatsen van Stories niet inzichtelijk was. Tot nu, want YouTube heeft Stories Analytics gelanceerd. Deze zijn alleen te bekijken op de homepagina in de YouTube Mobile App. Hier zie je niet alleen de behaalde views, maar ook het aantal nieuwe subscribers die jouw stories van de afgelopen 14 dagen hebben opgeleverd. Bij onze klanten die gebruik maken van deze functie vallen deze cijfers hoger uit dan verwacht.

Wat betekent dit voor jou? Ga aan de slag met YouTube Stories! Neem dit consistent mee in jouw upload-schema, aangezien deze functie van meerwaarde is voor jouw kanaal.

 

#3 Inzicht in andere video’s die jouw publiek bekijkt

YouTube is begonnen met het uitrollen van de functie ‘other videos your audience watched’. Deze nieuwste functie is op dit moment, bij ongeveer 40% van alle kanalen te zien in de ‘Audience-tab’ in YouTube Analytics. In de komende weken zullen steeds meer kanalen toegang krijgen tot deze nieuwste functie totdat uiteindelijk iedereen erover beschikt. Wij zijn erg enthousiast over deze functie, aangezien dit veel nieuwe inzichten kan verschaffen over het publiek dat jouw video’s bekijkt.

Wat betekent dit voor jou? Dit geeft je een mooie kans om jouw publiek beter te leren kennen. Het stelt je ook in staat om te onderzoeken welke andere video-onderwerpen en formats mogelijk bij jouw kanaal passen. Kijk bijvoorbeeld naar titels en thumbnails van andere kanalen en ontdek mogelijke samenwerkingen.

#4 Meer inzicht in kijkersloyaliteit

YouTube heeft een nieuwe test gelanceerd van een bijgewerkte kijkersloyaliteitsgrafiek die de retentieprestaties op jouw kanaal laat zien.

Door de kijkersloyaliteit van verschillende video’s te vergelijken, helpt YouTube creators zich te concentreren op waar ze meer engagement zien en waar kijkers afhaken. Dit kan helpen om toekomstige content te verbeteren.

Zodra we weten wanneer deze test naar meer kanalen wordt uitgerold, laten we dit uiteraard weten in een toekomstige update.

Wat betekent dit voor jou? Een van de belangrijkste metrics om de prestatie van een video te meten is kijkersloyaliteit. Hiermee wordt gemeten hoeveel procent van jouw video gemiddeld wordt uitgekeken. Zodra jouw video bovengemiddeld scoort in deze metric dan zal YouTube jouw video ook vaker aanbevelen binnen het platform.

#5 Chatsupport knop

Op dit moment draait YouTube een pilot voor 10% van haar Engelse gebruikers waarbij een chat optie is toegevoegd in YouTube Studio. Op deze manier maakt YouTube haar support afdeling een stuk toegankelijker voor creators. Via deze chat-functie kunnen creators informatie inwinnen en hulp vragen bij technische problemen. Mocht je nog geen toegang hebben tot deze nieuwe chatsupport knop; niet getreurd. De chatfunctie is alsnog beschikbaar via het YouTube help center.

Wat betekent dit voor jou? Wanneer je met een probleem zit, kan je met deze knop makkelijker contact opnemen met de support afdeling van YouTube.

#6 Verbeterde blur-functie

YouTube is hard aan het werk om de ingebouwde ‘video editor’ uit te breiden en heeft haar blur-functie inmiddels flink verbeterd. Hierdoor is het een stuk makkelijk geworden om bepaalde gezichten of voorwerpen zoals een kentekenplaat te blurren. Met de ‘customize-functie’ kun je vervolgens zelf de grootte en lengte van de blur aanpassen, zelfs wanneer de video al gepubliceerd is. Deze functie is te vinden in de ‘video editor’ binnen de YouTube Studio.

Wat betekent dit voor jou? Besluit iemand achteraf dat hij/zij toch niet in beeld wil komen, dan hoef je niet de video te verwijderen. Je kan de persoon gemakkelijk achteraf nog blurren.

#7 Aanpasbare timestamps voor copyright claims

Voorheen kreeg jouw kanaal een melding wanneer je een copyright claim had op een van jouw video’s. YouTube gaf toen alleen niet aan op welk deel van de video de copyright claim van toepassing was. Dit maakte het voor videomakers moeilijk om de geclaimde inhoud te identificeren en te verwijderen uit video’s, wat resulteerde dat vaak de enige mogelijkheid was om de volledige video te verwijderen.

De tijdscode-tool van YouTube maakte dit proces veel eenvoudiger. Iedereen die tegenwoordig een auteursrechtclaim op een video indient, moet de maker voorzien van exacte tijdstempels die aangeven waar hij denkt dat de inhoud wordt gebruikt. Aan de kant van de maker heeft YouTube een bewerkingsfunctie toegevoegd waarmee videomakers automatisch delen van hun video’s kunnen verwijderen op basis van de tijdstempel van de auteursrechteisers.

Maar er was een probleem met de tijdstempels: makers konden ze helemaal niet wijzigen. Dus als een eiser het verkeerde gedeelte van een video, of te veel van een video had gemarkeerd, of als zijn tijdstempel niet de volledige duur van auteursrechtelijk beschermde inhoud vastlegde, kon de maker de bewerkingstool niet gebruiken om het probleem op te lossen.

Dat is nu aan het veranderen. Met de nieuwe aanpassing van YouTube kunnen videomakers het begin- en eindpunt van auteursrechttijdstempels handmatig aanpassen. Zodra een gebied is geselecteerd, kunnen videomakers ervoor kiezen om alle audio in de sectie te dempen, of alleen de muziek (hoewel deze laatste optie nog in de test-fase zit).

Wat betekent dit voor jou? Een claim oplossen is efficiënter gemaakt. Het is met deze nieuwe aanpassing namelijk veel makkelijker om achteraf een bepaald stuk uit jouw video te muten of verwijderen zonder dat je de hele video offline hoeft te halen.

Wil jij weten hoe je deze YouTube-functies het beste in kan zetten voor jouw merk?
Neem dan contact met ons op: Info@team5pm.com 
Of vraag hieronder een gratis channel review aan.

Mio Blankesteijn

Lead YouTube Consultant

Bekijk het profiel van Mio op LinkedIn.

 

Ontvang jouw gratis YouTube review!

10 + 3 =