YouTube video: waarom YouTube niet geschikt is voor korte video’s

door | sep 24, 2020 | Blogs, YouTube Strategy and Research

Vaak wordt gedacht dat YouTube het platform is om korte videofragmenten op te plaatsen en daarmee miljoenen views te pakken. Kort, snel, of zoals dat dan genoemd wordt; “snackable”. Een minuut? Misschien twee? Maar zeker niet langer, toch? In deze blog zal ik je precies vertellen waarom dat niet (meer) klopt. 

Het fenomeen clickbait

Ik zal het herhalen: YouTube is niet voor korte video’s en dat heeft een hele goede reden. YouTube heeft namelijk, net als veel andere (media) platformen maar één doel voor ogen: er alles aan doen om gebruikers zo lang mogelijk op het platform te houden. Korte video’s dragen niet bij aan het behalen van dat doel. 

‘Vroeger’ (vanaf 2005 tot 2015) werd het aantal views namelijk gezien als dé manier om te bepalen of een video succesvol was of niet. Streven naar veel views was het ultieme doel voor ieder YouTube kanaal. Korte video’s, misleidende thumbnails of titels en lage kwaliteit content was het resultaat. Er werd massaal geklikt maar weinig gekeken en het fenomeen clickbait werd geboren.

Van views naar watch time

Om er voor te zorgen dat mensen meer tijd op het platform spendeerde, is de focus verschoven van views naar watch time. Watch time is het totaal aantal minuten dat een video gekeken wordt. Hoe meer watch time een video nu genereert voor het platform, hoe beter YouTube deze video zal belonen in het algoritme. 

 

"Hoe meer watch time een video nu genereert voor het platform, hoe beter YouTube deze video zal belonen in het algoritme."

Als we kijken naar de afgelopen twee decennia zien we het bewijs hiervoor verborgen in de cijfers. De afgelopen drie jaar laten een duidelijke verandering zien in de views aan de hand van lengte van content op YouTube. Vanaf 2005 tot 2015 werden veruit de meeste views gegenereerd door video’s met een lengte van 2 tot 5 minuten. Deze tijdscategorie was goed voor bijna 50% van alle 18 miljard views in deze tien jaar. 

 

Watch Time YouTube Video

Bron: Tubular Labs (sept. 2020) 

Vanaf 2017 tot en met 2020 ziet die grafiek er volledig anders uit. In slechts drie jaar tijd, waarin overigens 25 miljard views zijn gehaald, is het aantal views op content van 10 minuten of langer explosief gegroeid. 

 

YouTube Video Watch Time

Bron: Tubular Labs (sept. 2020) 

Niet langer hebben video’s van 2 tot 5 minuten de overhand. In de laatste jaren pakken video’s van 10 tot 15 minuten bijna 30% van alle views. Gevolgd door video’s van 20 minuten of langer (20,4%).

 

Nu is het moment voor merken

Deze trend zet zich ook in 2020 door. YouTube is daarom niet voor korte video’s. Influencers maken al jaren langere content en spelen daarmee succesvol in op het algoritme. Nu is het ook aan merken om deze trend te volgen. Creëren en produceren van content langer dan vijf minuten is cruciaal voor succes op YouTube.

Wil je ook content creëren en produceren van de ideale soort en lengte, maar weet je niet hoe? Neem vrijblijvend contact met ons op. 

Neem dan contact met ons op: Info@team5pm.com 
Of vraag hieronder een gratis channel review aan.

 

 

Sander

Sander Beukhof

YouTube Consultant

Bekijk het profiel van Sander op LinkedIn.

 

Ontvang jouw gratis YouTube review!

12 + 12 =