Ziekenhuizen en YouTube: de 3 tips voor succes!

door | jul 20, 2020 | Blogs, YouTube Strategy and Research

Patiënten worden steeds zelfstandiger in hun zoektocht naar informatie over ziektebeelden, symptomen, behandelingen en medicatie. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er wereldwijd zo’n 70.000 zoekopdrachten per minuut worden uitgevoerd op Google en YouTube die met gezondheid en zelfzorg te maken hebben. Een kanttekening bij het gebruik van internet is de betrouwbaarheid van informatie en het vermogen van patiënten om die informatie juist te interpreteren. Daarom is het om de volgende redenen belangrijk voor ziekenhuizen om video, en daarom YouTube goed in te zetten:

 

  • Het geven van goede voorlichting vanuit een betrouwbare afzender
  • Inspelen op de verschuiving in behoefte van de patiënt (van tekstueel naar video)
  • Het vergroten van je naamsbekendheid en claimen van expertise

Benieuwd naar de kansen op YouTube voor jouw ziekenhuis?

Laat ons gratis jouw kanaal reviewen en ontvang concrete aanbevelingen over hoe je meer views, kijktijd en engagement kan genereren.

 

Hoe haal je meer succes op YouTube?


#1 Geen korte, maar lange content


Het doel van YouTube is om haar kijkers zo lang mogelijk op het platform te houden. Commercials worden vaak betaald ingezet en zijn kort van stof, maar wat als je organisch meer bereik kunt creëren met langere content? Informeer in uitgebreide explainer video’s hoe jullie/jouw ziekenhuis omgaat met bepaalde ziektebeelden of bepaalde operaties uitvoert. En geef voorlichting over ziektebeelden/operaties. Wat kun je doen bij een te hoge bloeddruk? Wat voor een spierziektes zijn er en welke behandeling bestaan er? Wat zijn de symptomen van het hebben van hooikoorts? Vragen waar patiënten het antwoord op willen weten, waar ze naar op zoek zijn, en waar ze vervolgens een betrouwbaar antwoord op willen krijgen. Zodra je daar als ziekenhuis op in speelt middels video, verschijn jij op de radar tijdens de zoektocht van deze mensen.


#2 Door niet naar je onderbuikgevoel te luisteren, maar keuzes te maken op basis van data


Vaak wordt content voor YouTube nog steeds bepaald aan de hand van meningen of onderbuikgevoel. Maar door je te leiden door data & inzichten, help je jouw (potentiële) patiënt. Met onze dienst Data-Driven Content Creation geven wij – aan de hand van een grondig onderzoek – concrete aanbevelingen. Deze aanbevelingen laten zien op welke ziektebeelden het meest wordt gezocht, en dus qua content de grootste kans heeft om organisch views en bereik te creëren als het om ziektebeelden gaat.


#3 Focus op YouTube SEO


Wanneer je gebruik maakt van langere content gebaseerd op data, vergroot je jouw kansen op succes op YouTube enorm. Dit heeft alleen wel een voorwaarde: zonder aandacht te besteden aan de optimalisatie van jouw video’s, behaal je minder resultaat dan mogelijk. Maar hoe? Het is van cruciaal belang om te investeren in YouTube SEO, waardoor je bovenaan in de rankings komt en vaker wordt aanbevolen bij de juiste doelgroep. Besteed daarom veel aandacht aan het juiste gebruik van keywords in titels, beschrijvingen en tags. Verhoog jouw CTR (Click Trough Rate) door uitgebreid te testen met je thumbnails en te optimaliseren, analyseren en rapporteren.


Belang van help-content voor ziekenhuizen


Zoals aan het begin al aangegeven, is het van belang dat er betrouwbare informatie wordt gegeven aan patiënten. Zodra patiënten ergens last van hebben, kunnen ze de verleiding niet weerstaan om op zoek te gaan naar de kern van hun symptomen. Maar vaak komen ze bij bronnen terecht die niet concreet of betrouwbaar zijn. Gevolg is dat patiënten zichzelf diagnosticeren, terwijl Google of andere tools geen idee hebben van de medische geschiedenis van deze patiënt. Los van het feit dat video alsnog niet hetzelfde is als een bezoekje aan een arts, hebben ziekenhuizen de mogelijkheid om betrouwbare informatie te verstrekken en bijvoorbeeld goede nazorg te verlenen.


Voorbeeld Amerika


Het Amerikaanse Mayo Clinic speelt in op de trend waarbij mensen op zoek gaan naar medisch advies op YouTube. Het Amerikaanse Academisch Centrum is een voorloper op dit gebied en heeft honderden video’s geproduceerd en gepubliceerd.

 

Vraag een review aan


Kortom, YouTube is een goed middel om middels video meer informatie over verschillende ziektebeelden te verstrekken op een betrouwbare manier. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden of heb je al een kanaal die meer succes kan behalen? Neem dan nu contact op of vraag een review aan.

Vraag hieronder jouw review aan! 

Wouter Gunning

Customer Success Manager

Bekijk het profiel van Wouter op LinkedIn.

06 42 22 46 92

Ontvang jouw gratis YouTube review!

8 + 4 =