Zo halen automerken en dealers meer succes op YouTube

door | jun 10, 2020 | Blogs, YouTube Strategy and Research

92% van de autokopers oriënteert zich online voor ze een auto kopen. En 75% van de autokopers stelt dat online video hun aankoopbeslissing heeft beïnvloed. Mensen bekijken uitgebreide videoreviews en vergelijkingen om tot de beste keuze te komen. Je zou dan ook verwachten dat de autobranche zijn video en YouTube-strategie uiterst serieus neemt. Toch blijkt niets minder waar, uit onderzoek blijkt dat geen enkel automerk in Nederland de volle potentie van YouTube benut.   

Automerken laten kansen liggen, vooral in de overwegingsfase

Uit recent onderzoek van ons onder vrijwel alle in Nederland actieve automerken blijkt dat er nog een wereld valt te winnen in de autobranche. De conclusies in het kort: alle automerken zetten YouTube in als advertentiekanaal om awareness te genereren bij nieuwe modelintroducties. En er wordt genoeg budget uitgegeven om de geïnteresseerde kijker te verleiden tot een (zachte) conversie, zoals het aanvragen van een proefrit. De boven- en onderkant van de funnel zitten dus wel goed. Echter in de overwegingsfase (midden van de funnel), waar potentiele klanten zich uitgebreid aan het oriënteren zijn op hun volgende auto, ontbreken vrijwel alle automerken. Geen enkel automerk benut daarmee het volle potentieel. Maar hoe breng je hier nou verandering in? Hieronder vijf tips om als automerk meer resultaat uit YouTube te halen.

5 tips voor meer resultaat

Hoe genereer je meer kijktijd en zorg je ervoor dat jouw video bovenaan verschijnt in de YouTube-zoekresultaten en vaker wordt aanbevolen?

#1: Maak content op basis van data, niet op onderbuikgevoel

Indien merken besluiten te investeren in videocontent, worden de onderwerpen nog (te) vaak bepaald aan de hand van meningen of onderbuikgevoel. Maar wat nou als je heel goed kan inschatten welke content de grootste kans op succes geeft? Dat doe je door je laten leiden door data & inzichten. Met onze dienst Data-Driven Content Creation geven wij aan de hand van een grondig onderzoek concrete aanbevelingen voor welke videocontent de grootste kans heeft om views en kijktijd te genereren.

 

“Wat nou als je heel goed kan inschatten welke content de grootste kans op succes geeft?!”

#2: Investeer in langere content

Het doel van YouTube is om een kijker zo lang mogelijk op het platform te houden. Korte commercials kunnen werken maar, als je het organisch wilt winnen dien je te investeren in content die in staat is om kijkers langer vast te houden. Overtuig in uitgebreidere reviews en rijtesten de consument, en toon waarom zij voor jouw model moeten kiezen. Hoe ziet het interieur eruit? Wat is het verschil tussen de verschillende varianten? Of is het een geschikte voor langere mensen? Allemaal vragen die consumenten zich stellen tijdens hun zoektocht naar een nieuwe auto. Beantwoord die vragen met video’s en verschijn op de radar tijdens deze zoektocht.

#3: Focus op YouTube SEO

Met langere content gebaseerd op data vergroot je jouw kansen op succes enorm. Echter, als je weinig aandacht besteed aan de optimalisatie van jouw video’s behaal je minder resultaat dan mogelijk. Om dit te voorkomen is het van cruciaal belang om te investeren in YouTube SEO om bovenaan in de rankings te komen en vaker te worden aanbevolen bij de juiste doelgroep. Besteed dus veel aandacht aan het juiste gebruik van keywords in titels, beschrijvingen en tags. Verhoog jouw CTR door uitgebreid jouw thumbnails te testen en te optimaliseren, en analyseer waar jouw kijkers afhaken én waarom.

 

YouTube SEO

#4: Analyseer waar kijkers afhaken én waarom

YouTube beloont video’s die kijkers lang vasthouden. Kijkersloyaliteit is samen met de totale kijktijd de belangrijkste rankingfactor binnen YouTube. Een hogere kijkersloyaliteit leidt tot hogere rankings. Analyseer de data om te zien welke stukken in jouw video leiden tot een forse afname in kijktijd en hoe je dit kan verbeteren in toekomstige video’s.

Kijkersloyaliteit YouTube

#5: Help ook bestaande klanten

Veel merken zien YouTube vooral als een advertentiekanaal en richten zich hierbij volledig op het werven van nieuwe klanten. Maar ook bestaande klanten kan je uitstekend helpen met behulpzame how-to video’s. Hoe vervang je de batterij in de autosleutel? Wat betekenen de (digitale) dashboardmeldingen? Allemaal vragen die behandeld worden in video’s met miljoenen views. Zie hieronder een voorbeeld met 1,2 miljoen views over het vervangen van de batterij van een BMW. Automerken zelf ontbreken volledig tussen deze resultaten. Benut deze kans, help jouw klanten en verhoog de klanttevredenheid.

YouTube Insights voor de Nederlandse automarkt

YouTube biedt enorme kansen voor de marketing van de auto-industrie. Het videoplatform is een ideale omgeving om de doelgroep op grote schaal te bereiken en te activeren. Toch valt er qua zicht- en vindbaarheid nog heel veel te optimaliseren voor de autosector. In ons rapport “YouTube Insights voor de Nederlandse automarkt” lees je alles over de stand van zaken en de kansen:

  • Hoe Nederlandse automerken presteren op de belangrijkste succesfactoren voor YouTube
  • Welke kansen YouTube biedt voor de automerken en dealergroepen
  • Hoe je als automerk of -bedrijf beter gevonden wordt op YouTube
  • Hoe je als automerk naast zichtbaarheid door paid media ook organisch (gratis) goed zichtbaar kan worden

 

Kijkersloyaliteit YouTube
Peter Minkjan

 Peter Minkjan

Co-Founder 5PM

Peter is mede-oprichter van 5PM en verantwoordelijk voor Product Development. 

Ook interessant

Leaderboard YouTube Nederland – december

Leaderboard YouTube Nederland – december

Maandelijks bereikt YouTube in 2020 meer dan driekwart van alle Nederlanders. Maar welke kanalen wisten de kijker écht te boeien en sleepten zo gigantische aantallen views binnen? Welke content spande afgelopen maand de kroon? Hoe deden de merken, uitgevers,...

Lees meer
Waarom Ajax zo succesvol is op YouTube [Analyse]

Waarom Ajax zo succesvol is op YouTube [Analyse]

Ajax is niet alleen koploper in de Eredivisie maar ook op YouTube voeren ze de ranglijst aan. Sterker nog, de Amsterdamse club genereert meer views dan alle andere Eredivisie-clubs bij elkaar. Wat is het geheim van Ajax en wat kunnen andere clubs en merken hiervan...

Lees meer
Leaderboard YouTube Nederland – november

Leaderboard YouTube Nederland – november

Maandelijks bereikt YouTube in 2020 meer dan driekwart van alle Nederlanders. Maar welke kanalen wisten de kijker écht te boeien en sleepten zo gigantische aantallen views binnen? Welke content spande afgelopen maand de kroon? Hoe deden de merken, uitgevers,...

Lees meer